IV kulturalny festiwal kwiatów jadalnych odbył się w dniach 13-14 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis. Podczas festiwalu poznaliśmy pełną gamę kwiatów jadalnych: od delikatnych smaków kwiatów dyni, po intensywne i pikantne smaki np. nasturcji.
W programie festiwalu nie zabrakło degustacji kwiatowej kuchni, plenerowych prelekcji (min. na temat jak hodować i pielęgnować kwiaty jadalne), wykładów o kwiatach jadalnych, pokazów florystycznych, warsztatów z plecenia wianków oraz wiele innych atrakcji.
W tym roku ponad 40 wystawców zaprezentowało swoje specjały min. nasza Krakowska Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Polan. Lokalni producenci pochwalą się najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabrakło również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół. W tym roku festiwal cieszył się wielką popularnością, w ciągu dwóch dni festiwalu odwiedziło Ogrody Hortulus około 9 tysięcy zwiedzających.