Rodzaje nasion na kiełki

Igołomia lipiec 2018 80x80 - Rodzaje nasion na kiełki
Przetarg ustny nieograniczony na sprzedaż nieruchomości 640/31-640/37 w Igołomi
28 sierpnia 2019
Resized 20190919 093618 80x80 - Rodzaje nasion na kiełki
Targi rolnicze AGRO SHOW Bednary
19 września 2019

Rodzaje nasion na kiełki

Popularne gatunki kiełków

Kiełki stały się coraz bardziej popularne na początku nowego tysiąclecia, wraz ze wzrostem znaczenia zdrowego stylu życia. Dziś są funkcjonują one jako zamiennik niezdrowych przekąsek lub dodatki do sałatek czy innych dań. Cieszą się one zainteresowaniem osób, które poszukują ekologicznych rozwiązań, ponieważ można je wyhodować bardzo szybko i zupełnie samodzielnie. W naszej strefie klimatycznej najpopularniejsze są kiełki rzodkiewki, koniczyny, rzeżuchy oraz soczewicy. Każdy z tych rodzajów cieszy się oryginalnym smakiem i wieloma właściwościami zdrowotnymi. Z innych bardziej egzotycznych, ale nadal z chęcią hodowanych u nas są kiełki fasoli mung lub soi.

Popularne gatunki kiełków

Rodzaje kiełków dzieli się przede wszystkim na materiał siewny oraz nasiona spożywcze. W ich wypadku ważna jest ocena jest czystości odmianowej, która jest określona za pomocą norm Unii Europejskiej. Jeżeli kiełkowanie zostało określone jako zbyt niskie dla danego gatunku rośliny, nie zostają one zakwalifikowane jako materiał siewny. Odpowiedzialność za odpowiednią kwalifikację roślin bierze Inspekcja Nasienna. Nasiona na kiełki zostają po wstępnej kontroli przekazane do oczyszczenia i suszenia oraz po wielu testach są pakowane zgodnie z przeznaczenie. 

Jako nasiona spożywcze kwalifikuje się przede wszystkim takie, które mają zbyt niski poziom kiełkowania, by zakwalifikować je jako materiał siewny. Jednak one też poddawane są kontrolom. Sprawdza się je pod kątem występowania różnych schorzeń lub grzybów, które wpływają na wskaźnik kiełkowania. Z tego powodu często użytkownicy decydują się na stosowanie materiału siewnego w małych, domowych hodowlach. 

Ekologiczne nasiona na kiełki

Hodowle ekologiczne są oparte na stosowaniu innych preparatów, również określonych przez UE. Wiele z nich jest naturalnie odpornych na choroby, stąd można wyeliminować konieczność używania niektórych nawozów. Ich zbiory są jednak mniejsze i w związku z tym nasiona te adresowane są do sklepów z żywnością ekologiczną, która jest droższa. Jednak są one także korzystniejsze dla samej przyrody, ponieważ zwiększamy w ten sposób pulę odpornych na schorzenia roślin.