POLECANE ODMIANY

Bób

BARTEK
Bób Bartek (4)

Średnio wczesna odmiana bobu przeznaczona do bezpośredniego spożycia  oraz  dla przetwórstwa, o bardzo dobrych walorach smakowych.
W sprzyjających  warunkach  bardzo  plenna
.  Rośliny wysokie   z 2,  3 pędami  o  słabym zabarwieniu  antocjanowym.  Strąki długie, szerokie, wygięte, ustawione na roślinie półzwisająco.  W  strąku  znajduje  się  przeciętnie  od  4  do  5 dużych nasion barwy białozielonej z jasnym znaczkiem. Nasiona są bardzo smaczne i łatwe do pozyskania ze strąka. Średnia masa 1000 świeżych nasion wynosi ok. 4000 g, a dojrzałych fizjologicznie 1800 – 2000 g.

Burak ćwikłowy

ASTAR F1
Burak Astar F1_1Wczesna, bardzo plenna odmiana. Korzeń z cienką warstwą korka przy nasadzie liści, płytko zagłębiony w ziemi. Skórka korzenia bardzo gładka, łatwa do płukania. Miąższ barwy wiśniowo amarantowej z prawie niewidocznymi pierścieniami, doskonały w smaku. Wykazuje brak skłonności do wybijania w pośpiechy, nie wykazuje tendencji do kumulowania azotanów. Polecana do bezpośredniego spożycia, przechowywania oraz do przetwórstwa, zwłaszcza na soki i koncentraty. Nadaje się na tzw. zbiór pęczkowy. Ze względu na płytkie korzenienie się i małą głowę przydatną do zbioru mechanicznego.

MEDAL TARGI POZNAŃSKIE    apolska

RYWAL

Burak RywalWczesna, bardzo plenna odmiana. Skórka korzenia gładka, delikatna. Miąższ jednolicie wybarwiony. Charakteryzuje się wysoką zawartością cukrów i bardzo dobrym smakiem. Polecana do bezpośredniego spożycia oraz do przetwórstwa na soki i ćwikłę, nadaje się do przechowywania.

Cebula

POLANA F1
Cebula Polana F1 (2)Średnio wczesna, plenna odmiana o cebulach średnich do dużych, twardych. Kształt podstawy i wierzchołka zaokrąglony do lekko stożkowatego. Sucha łuska dobrze przylegająca, średnio gruba, brązowa z żółtym odcieniem. Liście ciemnozielone z silnym nalotem woskowym. Dobra do przechowywania, odporna na uszkodzenia mechaniczne, o zwiększonej tolerancji na niesprzyjające warunki w trakcie wegetacji.
PETRA F1
Cebula_PETRA_F1Wczesna odmiana. Cebule średnie do dużych, twarde, kuliste, pokryte mocną, dobrze przylegającą suchą łuską. Szyjka cienka, dobrze zasychająca. Miąższ kruchy, ostry, bez palącego posmaku. Plon wysoki o dobrej strukturze. Równomiernie załamuje szczypior. Szczególnie polecana na świeży rynek ze względu na regularny, kulisty kształt cebul i żółtobrązową barwę łuski. Przechowuje się do końca marca/początku kwietnia.
POLANOWSKA
Cebula PolanowskaOdmiana średnio późna do późnej. Cebule średnie do dużych, kuliste do szerokojajowatych, wierzchołek i podstawa zbieżyste. Dobra równoczesność załamywania szczypioru. Plon wysoki z dużym udziałem cebul o średnicy powyżej 7 cm. Odporna na uszkodzenia mechaniczne (mocna łuska i twarde cebule), tolerancyjna na infekcje grzybowe i niesprzyjające warunki pogodowe (silny nalot woskowy i mocny system korzeniowy). Szczególnie polecana do długotrwałego przechowywania i do przetwórstwa. Nadaje się do produkcji dymki.

MEDAL TARGI POZNAŃSKIE    apolska

CYMES
Cebula Cymes2Odmiana średnio wczesna, plenna. Cebule średnie do dużych, o mocnej, dobrze przylegającej brązowożółtej suchej łusce oraz twardym, białokremowym miąższu. Jednoczesne załamywanie
szczypioru. Polecana do bezpośredniego spożycia i przechowywania (koniec marca/początek kwietnia), tolerancyjna na infekcje grzybowe (silny nalot woskowy). Nadaje się do produkcji dymki.

Czosnek ozimy

HARNAŚ
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odmiana wczesna o największej ilości ząbków. Łuska ściśle przylegająca do ząbków, polecana do bezpośredniego spożycia oraz dla przemysłu przetwórczego i farmaceutycznego. Plon ogólny wysoki.

MEDAL TARGI POZNAŃSKIE     apolska

ARKUS
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Średnio wczesna odmiana, dojrzewa około 7 dni później niż odmiana Harnaś®, polecana do bezpośredniego spożycia i dla przemysłu farmaceutycznego, plon ogólny wysoki oraz długa przydatność do spożycia.

ORNAK

Ornak004Średnio późna odmiana o dużej masie ząbków i największych główkach. Plon ogólny wysoki. Polecana do bezpośredniego spożycia i dla przemysłu farmaceutycznego. Długa przydatność do spożycia. Wyśmienity w polskiej kuchni, bez palącego smaku.

MEDAL TARGI POZNAŃSKIE     apolska

Fasola szparagowa żółtostrąkowa

ERLA

Fasola_ErlaWczesna odmiana o najkrótszym, ok. 66 dniowym okresie wegetacji. Rośliny niskie o pokroju krzaczastym, blaszka liściowa mała. Strąki proste, delikatne, okrągłe, bezwłókniste, osadzone w górnej części rośliny, jednocześnie dojrzewające. Polecana do upraw przyspieszonych (pod osłony) i tradycyjnych.

BASTA

Fasola_BastaOdmiana średnio wczesna, bardzo plenna, o skupionym pokroju. Strąk gładki, prosty, mięsisty i bezwłóknisty, posiada wyjątkowe walory smakowe i odżywcze. Stanowi doskonały surowiec dla przetwórstwa i do bezpośredniego spożycia. Polecana do uprawy w tunelach foliowych i pod włókniną, nadaje się do zbioru mechanicznego.

KRAKUSKA

Fasola_Krakuska (2)Odmiana średnio-późna, okres wegetacji ok. 75 dni. Pokrój roślin skupiony, strąki umieszczone wysoko, w środkowej i górnej części rośliny. Kształt strąka owalny do okrągło-owalnych, w kolorze intensywnie żółtym długości 13,5-15 cm i szer. 0.9 cm. Strąki pozbawione włókna, równomiernie dojrzewające. Odmiana jest odporna  na antraknozę i bakteriozę. Do bezpośredniego spożycia.

Fasola szparagowa zielonostrąkowa

MALWINA

Fasola MalwinaOdmiana średnio wczesna. Pokrój rośliny skupiony, strąki umieszczone w górnej i środkowej części rośliny, okrągłe, mięsiste. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa.

SYRENKA
Fasola Syrenka (2)Odmiana średnio późna, bardzo plenna. Pokrój wzniesiony, liść mały, strąk delikatny, bezwłóknisty. Polecana do zbioru mechanicznego, do mrożenia, konserwowania i na świeży rynek.
apolska    MEDAL TARGI POZNAŃSKIE

Fasola na suche nasiona

ERYKA

Fasola ErykaŚrednio wczesna, karłowa, biczykowa odmiana na suche nasiona o wysokich walorach smakowych. Nasiona białe, gładkie o nerkowatym kształcie, około 4 – 5 w strąku. Masa 1000 suchych nasion 1600 – 1800 g. Wysokość roślin około 50 cm. Długość biczyka do 50 cm.

WAWELSKA

Fasola WawelskaPlenna, wczesna odmiana wzniesionym pokroju. Strąki osadzone wewnątrz krzaka, łatwe do młócenia. Nasiona nerkowate, duże. Okrywa nasienna gładka z połyskiem, gruba i dobrze przylegająca, barwy bordowej. Wymaga gleb żyznych, ciepłych, utrzymanych w dobrej kulturze. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia i konserwowania. Odporna na antraknozę i wysoko tolerancyjna na bakteriozę.

Kapusta głowiasta biała

KORUND F1

Kapusta Korund F1Odmiana późna, wyrównana pod względem wagi i kształtu główek. Tworzy główki kuliste, średniej wielkości, bardzo zwięzłe z białym wnętrzem o zwartej strukturze. Polecana na świeży rynek i przechowywanie. Tolerancyjna na wciornastki, czerń krzyżowych i mączniaka rzekomego.

KALINA F1

Kapusta Kalina F1Późna, plenna odmiana tworząca średnie, bardzo zwięzłe główki, osadzone na wysokim głąbie, co powoduje, że liście nie styka- ją się z podłożem. Liść zewnętrzny średni, ciemnozielony, z sil- nym nalotem woskowym. Polecana do przechowywania (do połowy IV), po przechowaniu główka zachowuje zieloną barwę. Nadaje się do kwaszenia.

Marchew

SALSA F1
Salsa_7407ssBardzo plenna, późna odmiana mieszańcowa
w typie Flakkee. Korzeń lekko klinowaty, ostro
zakończony, dobrze wybarwiony, skórka gładka.
Plon o dobrej strukturze. Charakteryzuje się
wysoką zawartością karotenów i suchej masy.
Przeznaczona do przetwórstwa i przechowywania, zwłaszcza
na mrożonki, soki i susz.
Samba F1
Samba_7421ssPóźna odmiana mieszańcowa w typie Berlicum. Korzeń lekko klinowaty i cylindryczny, tępo zakończony, dobrze wybarwiony, skórka gładka. Bardzo wysoki plon, o bardzo dobrej strukturze. Charakteryzuje się wysoką zawartością karotenów, suchej masy oraz bardzo dobrym smakiem. Przeznaczona do przechowywania oraz do przetwórstwa, zwłaszcza na susz, soki i mrożonki.

apolska

Galicja F1

Galicja_7348ssOdmiana mieszańcowa, średnio wczesna, uniwersalna. Korzenie średnio-długie, gładkie, kształtu cylindrycznego do lekko stożkowatego o tępym zakończeniu. Barwa przekroju wyrównana, intensywnie pomarańczowa. Rdzeń mały do średniego, mała skłonność do zazielenienia zewnętrznego i wewnętrznego. Wysoka zawartość suchej masy i karotenu oraz mała skłonność do kumulowania azotanów. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia, przechowywania i przetwórstwa.

Rumba F1

Rumba_7324ssŚrednio wczesna, mieszańcowa odmiana. Korzenie cylindryczne o tępym zakończeniu. Charakteryzują się gładką powierzchnią, wyrównaną barwą przekroju oraz małą skłonnością do zazieleniania. Długa, mocna nać o półwzniesionym
pokroju pozwala na łatwy mechaniczny zbiór. Odmiana nadaje się do mycia i sprzedaży na bezpośrednie zaopatrzenie rynku aż do wiosny.

Askona F1

Marchew_Askona (2)Bardzo plenna, późna odmiana mieszańcowa w typie Berlicum. Korzeń długi, o gładkiej powierzchni, lekko stożkowaty, tępo zakończony do półostrego. Rdzeń średni do dużego, pomarańczowy, podobny do kory. Głowa równa z małą tendencją do zielenienia. Bardzo dobra struktura plonu. Nie przejawia tendencji do pękania. Przeznaczona głównie do przetwórstwa, zwłaszcza mrożenia, ze względu na niską zawartość azotanów, polecana na przetwory dla dzieci. Dobra przydatność do przechowywania.

Ogórek

EDMAR F1

Ogórek Edmar F1 (3)Ogórek partenokarpny, żeński do uprawy szklarniowo-tunelowej jak i do gruntu. Odmiana grubobrodawkowa, wolna od goryczy, współczynnik kształtu 3.1 : 1, długość ok. 12 cm. Owoce smukłe bez tendencji do krzywienia i grubienia.

SANDER F1

Ogórek Sander F1 (1)Bardzo plenna, wczesna odmiana o przewadze kwiatów żeńskich na roślinie, wymaga zwiększonej rozstawy między rzędami, ze względu na silny wzrost roślin. Owoc bardzo smukły, ze słabymi smugami, nie wykazujący tendencji do tworzenia pustych komór nasiennych. Brodawki grube, średnio liczne. Polecana do przetwórstwa, doskonale utrzymuje barwę i jędrność po przetworzeniu.

apolska

MARKUS F1

Ogórek Markus F1 (1)Wczesna odmiana, wyróżniająca się wysokim plonem owoców konserwowych i handlowych. Duże nasilenie żeńskości. Owoce
smukłe, tępo zakończone, genetycznie pozbawione goryczy. Skórka ze smugami. Brodawki średnio duże, średnio liczne. Polecana do konserwowania, kiszenia i bezpośredniego spożycia.

JULIAN F1

Ogórek Julian F1_1Średnio późna odmiana ze średnią liczbą kwiatów żeńskich na roślinie. Owoc cylindryczny, bardzo kształtny, ze smugami do 2/3 długości, owocuje głównie na pędach bocznych, nie wykazuje tendencji do tworzenia pustych komór nasiennych. Brodawki duże, średnio liczne. Wiernie plonuje aż do późnego lata. Doskonały surowiec do kwaszenia i konserwowania.

MEDAL TARGI POZNAŃSKIE

ANDRUS F1

Ogórek Andrus F1Odmiana średnio wczesna, bardzo plenna. Owoc cylindryczny, średniej długości, bardzo kształtny, z długimi smugami, po zakwaszeniu twardy, nadaje się również do konserwowania. Brodawki średniej wielkości, dość liczne. Zaleca się większą rozstawę między rzędami.

BOLKO F1

Ogórek Bolko F1 (2)Bardzo plenna, średnio wczesna odmiana z przeważającą ilością kwiatów żeńskich na roślinie. Owoc średnio długi, kształtny, z wąskimi smugami, nie wykazujący tendencji do przerastania na grubość. Brodawki średniej wielkości, średnio liczne. Doskonały surowiec do konserwowania i kwaszenia.

JUNAK F1

Ogórek Junak F1Wczesna, drobno brodawkowa odmiana o wysokim plonie handlowym. Owoce typu konserwowego, wałeczkowate, tępo zakończone,
zielone, równomiernie wybarwione, wolne od goryczy. Do bezpośredniego spożycia, konserwowania i krótkiego kiszenia. Odporna na parcha i tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego.

GROT F1

Ogórek Grot F1 (1)Odmiana wczesna, plenna o bardzo dobrej strukturze plonu i przewadze kwiatów żeńskich na roślinie. Owoce krótkie, o tępej nasadzie, jasnozielone ze smugami i średnią ilością brodawek, zbierane co drugi dzień mieszczą się w parametrach ogórka konserwowego.

MEDAL TARGI POZNAŃSKIE     apolska

ASTON F1

Ogórek Aston F1Odmiana żeńska, partenokarpna, wczesna. Owoce genetycznie wolne od goryczy, grubobrodawkowe, zielone, jednolicie wybarwione,
długości około 10 – 12 cm. Brodawki bardzo małe. Skórka błyszcząca. Przeznaczony na świeży rynek lub do krótkiego kwaszenia, do uprawy w tunelach foliowych na wczesnowiosenny wysiew (prowadzenie na sznurach).

apolska

Pietruszka

KINGA

pietruszka_Kinga_03_mŚrednio późna odmiana w typie Berlińskiej, tworząca wysoki plon handlowy. Korzeń średni do długiego, stożkowaty, mocno klinowaty, o gładkiej skórce ułatwiającej płukanie. Plon handlowy wysoki. Kora i walec osiowy jednolitej, białej barwy. Polecana do bezpośredniego
spożycia, długiego przechowywania (do końca kwietnia) oraz zbioru pęczkowego.

apolska      MEDAL TARGI POZNAŃSKIE

Rzodkiewka

FRIDA F1

Rzodkiewka_Frida F1Pierwsza polska odmiana heterozyjna, do wysiewu wiosenno-jesiennego. Zgrubienie kuliste, czerwone z cienkim ogonkiem, średnicy 3,0-3,5 cm. Miąższ mleczno-biały, łagodny. Liście krótkie, półwzniesione. Nie wykazuje skłonności do parcenia.

MEDAL TARGI POZNAŃSKIE    apolska

KRAKOWIANKA

Rzodkiewka KrakowiankaSkórka dwubarwna, dolna biała część stanowi 1/3 długości zgrubienia, liście mocno osadzone. Odporna na parcenie i średnio
odporna na pękanie oraz wcześniejsze wybijanie w pędy kwiatostanowe, polecana do uprawy wiosennej w polu i tunelach.