Cukinia w ogrodzie siew i uprawa

Cukinia należy do rodziny dyniowatych, tak samo jak ogórek i dynia. Czy wiesz, że obfituje ona w mnóstwo witamin, których brakuje surowemu ogórkowi? Niskokaloryczne i lekkostrawne warzywo znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno jako danie główne, jak i dodatek do potraw. Uprawa cukinii jest prosta – sprawdź, jak siać i dbać o nią, aby móc cieszyć się jej zdrowotnymi właściwościami.

Jak siać cukinię?

Cukinie powinno siać się od 15 maja do 15 czerwca, ponieważ po połowie maja, mija ryzyko przymrozków, a cukinia jest bardzo wrażliwa na zimno. Należy umieszczać po 1-2 sztuki w dołkach, a jeśli wzejdą dwa nasionka, jedną cukinię trzeba usunąć, ponieważ nie da się jej już przesadzić. Nasiona cukinii należy siać na głębokości 2-3 cm, a miejsce siewu powinno być mocno nasłonecznione. Warzywo najlepiej kiełkuje w temperaturze około 20 stopni Celsjusza i trwa to zazwyczaj około 7-10 dni. Chociaż sieje się ją łatwo, trzeba pamiętać o kilku zastrzeżeniach:

  • bywa, że cukinia gnije, jeśli jest bardzo pochmurnie i deszczowo,
  • niszczy ją najmniejszy mróz,
  • nie powinno się jej siać przy innych dyniowatych roślinach, ponieważ są podatne na te same choroby i szkodniki.

Jak uprawiać cukinię?

Cukinia to warzywo, które musisz podlewać regularnie. Powinna mieć lekko wilgotną ziemię i zdecydowanie lepiej toleruje lekkie przesuszenie niż nadmiar wody. Podlewa się ją od spodu, aby jak najmniej namoczyć liście. Jeśli uprawiasz cukinię amatorsko, warto nawozić ją raz w tygodniu naturalnym nawozem, takim jak gnojówka z pokrzywy, ewentualnie krowi obornik. Odmian warzywa jest kilka, ale trzeba uważać, ponieważ często jest ona mylona z kabaczkiem. Cukinia jest jednak popularniejsza, ponieważ znacznie łatwiej się ją uprawia, a także smaczniejsza i rzadziej sprawia problemy. Warto pamiętać, że gdy długo pada deszcz, jest podatna na choroby grzybowe np. mączniaka prawdziwego, który objawia się białym nalotem na liściach.

Pierwsze owoce można już zbierać po 5-6 tygodniach od posadzenia. Cukinia może być też uprawiana w dużej donicy, jednak większość osób preferuje wysiew bezpośrednio do gruntu.

Jeśli masz ochotę na zdrowe i pożywne dania z cukinii, nie lada frajdą będzie jej samodzielna uprawa. Z cukinii można robić przepyszne panierowane kotlety. Może być też doskonałym dodatkiem do sałatki lub zupy, nadaje się na przetwory, a nawet jako składnik smacznych ciast.

6 maja 2019
cukinia

Cukinia w ogrodzie siew i uprawa

Cukinia należy do rodziny dyniowatych, tak samo jak ogórek i dynia. Czy wiesz, że obfituje ona w mnóstwo witamin, których brakuje surowemu ogórkowi? Niskokaloryczne i lekkostrawne […]
26 marca 2019
Petunia

Petunia – sadzenie i uprawa

Petunia, roślina uprawiana na balkonach i tarasach, zachwyca bujnymi, kolorowymi kwiatami. Aby w pełni cieszyć się urokiem petunii, trzeba poświęcić jej nieco uwagi, ale przy odrobinie […]
21 stycznia 2019
Trawa gazonowa

Trawa gazonowa, czyli jak stworzyć idealny trawnik w ogrodzie

Trawnik to najważniejszy element każdego ogrodu, który spełnia przede wszystkim funkcje ozdobne. Co więcej, tworzy przestrzeń, która może być wykorzystana do rekreacji i odpoczynku. Aby jednak […]
20 listopada 2018
Aster chiński w ogrodzie

Aster chiński w ogrodzie. Zasady pielęgnacji

Aster chiński to bardzo atrakcyjny wizualnie kwiat, dostępny w bardzo wielu odmianach. Na stronie nasiopna.pl, czyli w sklepie internetowym z nasionami kwiatów można znaleźć aż 52 […]