Sadzenie i pielęgnacja jabłoni w ogrodzie

Jabłonie do najczęściej spotykane drzewka owocowe na polskich działkach i sadach. Każda profesjonalna szkółka drzew oferuje kilka, a nawet kilkanaście różnych odmian jabłoni, które możemy samodzielnie posadzić i pielęgnować. Przy wyborze odpowiedniej odmiany warto zwrócić uwagę nie tylko na obfitość owocowania i smak owoców, ale również podatność na choroby czy wytrzymałość na mróz.

Jabłonie letnie

Przykładową odmianą jabłoni letniej jest “Papierówka”. Jest to odmiana bardzo prosta w uprawie, dlatego też polecana bywa amatorskim sadownikom. Jej owoce dojrzewają w drugiej połowie lipca lub na początku sierpnia. Jest bardzo wytrzymała na mróz i rzadko atakują ją takie szkodniki jak parch jabłoni czy mączniak. Wydaje średniej wielkości owoce o bardzo delikatnym, aromatycznym miąższu. Mniej dojrzałe owoce świetnie nadają się na przetwory, a dojrzałe “Papierówki” najlepiej smakują podczas bezpośredniego spożycia.

Jabłonie jesienne

Jabłonie jesienne są wytrzymałe na mróz oraz mało podatne na choroby i szkodniki. Do odmian jabłoni jesiennej zaliczamy “Antonówkę Zwykłą”, której owoce dojrzewają na początku września. W drugiej dekadzie września owocować zaczyna “Kosztela”, której owoce są zielone lub słomkowozielone. Są smaczne, soczyste i nadają się do bezpośredniego spożycia. Warto jednak pamiętać, że ta odmiana obfite plony daje tylko co drugi rok, a na zbyt lekkich glebach nie uzyskamy nazbyt smacznych owoców.

Bardzo łatwa w uprawie jest również jabłoń “Malinowa Oberlandzka” dająca typowo deserowe, kruche i aromatyczne owoce o lekkim posmaku malinowy. Dojrzałe owoce można zbierać w drugiej połowie września.

Jabłonie zimowe

Jabłonie zimowe owocują najpóźniej. Do najpopularniejszych odmian jabłoni zimowej zaliczamy “Złotą Renetę” i “Szarą Renetę”. Owoce można zbierać pod koniec września i nadają się do długotrwałego przechowywania.

“Złota Reneta” daje średniej wielkości owoce o lekko kwaśnym posmaku. Można je spożywać na świeżo lub robić z nich przetwory. Roślina ta nie jest wrażliwa na choroby, niestety niska jest również jej odporność na mróz. “Złota Reneta” będzie dobrze się rozwijać i bogato owocować, jeśli na naszej działce mamy dobrą, żyzną glebę.

“Szara Reneta” daje soczyste, kwaskowate owoce, które świetnie nadają się do suszenia, a także do przygotowywania różnorodnych deserów, np. sałatek lub szarlotek. Może być długo przechowywana – nawet do lutego.

19 marca 2018
Jabłonie

Sadzenie i pielęgnacja jabłoni w ogrodzie

Jabłonie do najczęściej spotykane drzewka owocowe na polskich działkach i sadach. Każda profesjonalna szkółka drzew oferuje kilka, a nawet kilkanaście różnych odmian jabłoni, które możemy samodzielnie […]
23 stycznia 2018
drzewko owocowe

Drzewka owocowe w przydomowy ogrodzie

Coraz więcej osób decyduje się na uprawę drzew owocowych w swoim przydomowym ogrodzie lub na działce. Warto sprawdzić, które odmiany będą najlepsze i najłatwiejsze w uprawie. […]
3 grudnia 2017
czosnek

Czosnek jary i ozimy – kiedy i jak sadzić?

Czosnek określany jest bardzo często mianem naturalnego antybiotyku. Od wieków stosowany jest do leczenia bardzo wielu schorzeń. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. To bardzo zdrowa […]
6 września 2017
krzewy balkonowe

Kwiaty balkonowe w skrzynkach

Balkon i taras to przydomowe przestrzenie, które mogą być równie atrakcyjne jak inne pomieszczenia mieszkalne. Miłośnicy roślin zapewne marzą o ich wspaniałym ukwieceniu, aby w miesiącach […]