Czosnek jary i ozimy – kiedy i jak sadzić?

Czosnek jary: Czosnek jary i ozimy - kiedy i jak sadzić

czosnek

Czosnek określany jest bardzo często mianem naturalnego antybiotyku. Od wieków stosowany jest do leczenia bardzo wielu schorzeń. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. To bardzo zdrowa roślina, a dodatkowo świetna, aromatyczna przyprawa do różnorodnych potraw. Co więcej, warzywo jest bardzo łatwe w uprawie, dlatego każdy może posadzić go w przydomowym ogródku.

Ze względu na moment sadzenia i uprawy czosnek możemy podzielić na dwie podstawowe odmiany: jary i ozimy.

Czosnek jary i czosnek ozimy – terminy sadzenia

Czosnek ozimy sadzimy jesienią, przed nastaniem mrozów, by ząbki nie zdążyły się ukorzenić, a roślina nie zdołała wypuścić listków. Najczęściej sadzi się go od połowy września do końca października.

Czosnek jary można sadzić jesienią (podobnie jak czosnek ozimy) lub wiosną, najlepiej na przełomie marca i kwietnia. Dokładny termin sadzenia w dużej mierze zależy od warunków pogodowych. Najlepiej sadzenie zaplanować na czas, gdy gleba zdąży już przeschnąć, jednak nie później niż do 10 kwietnia. Warto pamiętać, że im późniejszy termin sadzenia, tym mniejszego plonu możemy się spodziewać. Roślina posadzona wiosną zwykle daje mniejsze plony, ale znacznie lepiej się przechowuje niż czosnek jesienny.

Jakie wymagania ma czosnek?

Czosnek najlepiej sadzić na glebach przewiewnych, zasobnych w składniki pokarmowe i próchnicę, ciepłe o pH 6,5–7,2. Co więcej, warto zapewnić roślinie stanowisko w zacisznym miejscu i osłoniętym od wiatrów czy zbytniego nasłonecznienia. Bardzo ważne jest również odpowiednie zmianowanie. Czosnek nie powinien być uprawiany po sobie częściej niż co 5 lat. Nie zaleca się również uprawiania go po innych roślinach cebulowych, gdyż może zostać zaatakowany przez te same szkodniki i choroby. Przed posadzeniem czosnku należy dokładnie spulchnić i nawieźć glebę.

Czosnek przy niskich temperaturach tworzy liście i korzenie, a także zwiększa masę cebul. Przy wyższych temperaturach i podczas dłuższych dni dzieli główkę na poszczególne ząbki.