Czosnek – uprawiajcie w ogródkach

Czosnek – uprawiajcie w ogródkach | polski czosnek: porady

polski czosnek

Choć jeszcze na dobre nie rozpoczęła się zima, warto już przemyśleć co znajdzie się w naszym przydomowym ogrodzie w nadchodzącym sezonie. Zawsze dobrze jest uprawiać coś, co wzmocni organizm dawką witamin i olejków eterycznych oraz pomoże zwalczać osłabienie i wspomagać leczenie w chorobach. Cóż może się lepiej do tego celu nadawać, niż czosnek? Lecznicze właściwości i szeroka gama kulinarnych zastosowań czosnku znane są od dawna. W ogrodzie jest to roślina wymagająca określonych warunków, rozpoczynając więc jej przydomową uprawę powinno się zapewnić jej nasłonecznione miejsce i średnio wilgotną glebę z żyzną warstwą próchniczną (inaczej trzeba będzie potem nawozić). Do nasadzeń należy wykorzystywać pojedyncze, nieuszkodzone, twarde, o średniej i dużej wielkości ząbki z fragmentem piętki, najlepiej wykorzystując polski czosnek z kwalifikowanego materiału nasadzeniowego. Ząbki pochodzące ze zwykłego, sklepowego czosnku nie gwarantują plonu, nie ma bowiem pewności czy zostały wykopane we właściwym czasie, czy nie są przesuszone lub porażone wirusami lub chorobami bakteryjnymi. Wyselekcjonowany materiał nasadzeniowy spowoduje, że rośliny lepiej się ukorzenią i będą odporniejsze na choroby typowe dla roślin cebulowych (zgnilizny, choroby wirusowe czy bakteriozy). Sadząc czosnek niewskazane jest sadzenie ząbków w glebie, w której uprzednio uprawiane były inne rośliny cebulowe lub ziemniaki, posadzony w ich miejsce czosnek może łatwiej ulegać wspomnianym powyżej szkodliwym czynnikom biologicznym, o czym należy pamiętać.

Polski czosnek: porady

Aby cieszyć się polskim czosnkiem z własnego ogrodu warzywnego, należy posadzić go w odpowiednim momencie cyklu wegetacyjnego. Warzywa te można sadzić i potem zbierać dwa razy w roku, w lipcu i sierpniu, jednak każdy z tych terminów wymaga zasadzenia innych odmian czosnku. W okresie jesiennym (czasem nawet już pod koniec września) sadzi się czosnek ozimy, z którego plony zbierzemy w lipcu. Sadzi się go nieco głębiej, około 6-8 cm pod powierzchnią ziemi. Na wiosnę z kolei, na głębokości około 5 cm posadzimy czosnek jary, dający zbiory w sierpniu. Odległość pomiędzy poszczególnymi ząbkami podczas sadzenia niech wynosi do 1015 cm, zaś między rzędami – około 20 cm. Posadzenie powinno być poprzedzone przygotowaniem podłoża, to jest spulchnieniem go i nawożeniem kompostem, obornikiem lub nawozami azotowymi. Zbiory można rozpoczynać w przypadku usychania liści na kwiatostanach (czosnek ozimy), kwiatostany przed okresem ich kwitnienia najlepiej ogłowić poprzez uszczknięcie pod nasadą kwiatową. Dzięki takiemu zabiegowi roślina pozostanie w stadium wegetacji, co zwiększy nam plony główek. Czosnek jary zaś zbiera się w chwili, gdy ponad połowa uprawy ma przełamany szczypior. Lepiej główki wykopać zbyt wcześnie, niż za późno, nie będą miał tendencji do rozsypywania się, będą też lepiej przechowywać się (zalecana temperatura magazynowania to do 10°C).