Czym charakteryzuje się polski czosnek?

Jakie korzyści zapewnia spożywanie polskiego czosnku?

czosnek

Czosnek to roślina, która należy do rodziny amarylkowatych. Podkreślić należy fakt, że wyróżnia się około 700 gatunków tej rośliny. Zasadniczym przedstawicielem jest czosnek pospolity, określany inaczej jako polski czosnek. Częścią jadalną w tym przypadku jest cebula, czyli główka, złożona z pojedynczych cebulek. Jakie cechy charakterystyczne ma polski czosnek?

Kilka słów o polskim czosnku

Polski czosnek osiąga wysokość 60 cm. Roślina wypuszcza płaskie i długie liście. Kwitnienie odbywa się latem. Kwiaty przybierają kolor różowy bądź biały. Część jadalna to cebula złożona z małych ząbków, które układają się w pierścień. Każdy z nich pokryty jest delikatną powłoką. Średnica główki najczęściej kształtuje się na poziomie od 5 do 7 cm. Czosnek pospolity ma charakterystyczny aromat, który związany jest z obecnością związków siarki.

Jakie składniki odżywcze znajdują się w polskim czosnku?

Czosnek pospolity to skarbnica witamin i składników mineralnych. Cebule rośliny złożone są głównie z wody, a także węglowodanów. Dostarczają one również cenne aminokwasy, tłuszcze, białko, cukry, a ponadto błonnik. Na liście wartościowych komponentów wymienia się także witaminy z grupy B, a mianowicie B1, B2, B3, B5, B6, B9 i B12. Duże znaczenie mają także witaminy A, D, E i K. Nie wolno zapominać o pierwiastkach takich jak chrom, cynk, fosfor, kobalt, magnez, sód, wapń, żelazo i wiele innych.

Jakie właściwości ma polski czosnek?

Czosnek pospolity jest naturalnym antybiotykiem. Ponadto, skutecznie radzi sobie z gronkowcem i paciorkowcem. Co więcej, jest to roślina o działaniu przeciwgrzybiczym, przeciwmiażdżycowym, przeciwpasożytniczym i przeciwskurczowym. Największe rezultaty przynosi, gdy jest stosowany w okresie jesienno-zimowym.