Nasiona ziół, którymi warto się zainteresować

Jakie zioła warto uprawiać we własnym domu?

nasiona ziol

Zioła są stosowane zarówno w kuchni, jak i w medycynie odkąd istnieją ludzie. Te wonne rośliny sprawiają, że gotowane przez nas potrawy zyskują cudowny smak i zapach. Można je wykorzystywać w wielu daniach, ale także w lecznictwie i kosmetyce. Te wspaniałe rośliny zawierają w sobie naturalne substancje, których wpływ na ludzkie zdrowie jest niezwykle korzystny. Dodatkowym atutem ziół jest ich całkowicie naturalne pochodzenie, dzięki czemu są bezpieczne dla naszego organizmu.

Jakie zioła warto mieć w swojej kuchni?

Doskonałym pomysłem jest zakupienie w naszym sklepie z nasionami nasion różnych ziół i samodzielne ich uprawnianie. Nic nie daje większej satysfakcji niż korzystanie z ziół, które własnoręcznie wyhodowaliśmy. Oto kilka ziół, które zdecydowanie przydadzą się w każdej kuchni:

1. Bazylia

Bazylia to bardzo popularne zioło, które najczęściej wykorzystuje się do przyprawiania dań przyrządzanych na bazie pomidorów, makaronów z warzywami, wołowiny, krewetek, baraniny, sałatek i zup. Doskonale wpływa na nasz układ trawienny, poprawiając trawienie i ułatwiając przyswajanie wszystkich składników odżywczych. Działa także stymulująco na nasz układ nerwowy, poprawia nastrój, uspokaja i redukuje objawy depresji. W naszym sklepie odnajdą Państwo różnorodne gatunki tego zioła – bazylię pospolitą zieloną, czerwoną, cytrynową czy cynamonową. Każda z nich nieznacznie różni się smakiem i aromatem.

2. Rozmaryn

Jeżeli w naszej kuchni często przyrządzamy rozmaite mięsa, doskonałym pomysłem będzie uprawa rozmarynu. To zioło o charakterystycznym aromacie i smaku stosowane jest bowiem głównie do potraw mięsnych. Normalizuje poziom cukru we krwi, wspomaga pracę wątroby, a także działa przeciwbakteryjnie. Taki dodatek do potrawy nada jej pięknego zapachu, niepowtarzalnego smaku, a także będzie pozytywnie oddziaływał na nasze zdrowie.

3. Majeranek

To zioło jest wykorzystywane bardzo często i w medycynie, i w kuchni. Będzie doskonałym dodatkiem smakowym w mięsnych pieczeniach, pasztetach, barszczu białym czy tradycyjnym żurku. Działa kojąco na silne bóle głowy, niestrawności, bóle reumatyczne, nerwobóle, a także łagodzi objawy przeziębienia.

4. Estragon

Estragon jest cudownym dodatkiem używanym często w marynatach do mięs, nadaje też oryginalny smak różnym sałatkom, zupom i warzywom. Doskonale komponuje się z bazylią, pietruszką i tymiankiem. Wykazuje też silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe. Niewątpliwe warto go włączyć do swojej diety.

5. Tymianek

Tymianek idealnie podkreśla smak drobiu, ryb i dziczyzny. Jest niezwykle aromatyczny z wyczuwalnym akcentem goryczki. Najczęściej wykorzystywany jest w potrawach francuskich, ale może stanowić doskonały dodatek także do dań pochodzących z innych części świata. Ma także działanie wykrztuśne i rozkurczowe, dzięki czemu stosuje się go przy uporczywym kaszlu. Naparem na bazie tymianku można przemywać twarz, dzięki czemu będzie ona nieskazitelnie czysta i pozbawiona zmian trądzikowych.