Nowości marki Polan
.
- Kapusta głowiasta biała JASPER F1
Jest to późna odmiana mieszańcowa – okres wegetacji ok. 130-135 dni. Tworzy kuliste, zwarte i twarde główki o jasnokremowym wnętrzu, o masie ok. 5kg, bez tendencji do pękania. Wyjątkowo smaczna. Liście zewnętrzne szaro-zielone z silnym, woskowym nalotem i delikatnymi nerwami. Intensywność zabarwienia średnie do ciemnego. Odmiana o dużej zdrowotności – odporna na wciornastki, choroby bakteryjne i grzybowe. Polecana na świeży rynek i do przechowywania.Kapusta głowiasta biała JASPER F1 marki POLAN otrzymała złoty medal międzynarodowych targów poznańskich Polagra 2022!
.
- Kapusta głowiasta biała OPALO F1
Odmiana średnio późna, okres wegetacji 125-130 dn. Główki okrągłe lub lekko spłaszczone o masie 3-3,5 kg. Odmiana przydatna na świeży rynek, do kwaszenia oraz na krótkie przechowanie. Zalecane zagęszczenie 30 tys./ha.
.
- Fasola szparagowa karłowa LUIZA
Fasola szparagowa karłowa Luiza to odmian wczesna, okres wegetacji 68 dni, jest to roślina o pokroju skupionym. Strąki ma okrągłe w przekroju, proste, mięsiste, intensywnie żółte z lekkim połyskiem, dł. 13-14 cm, szer. 1,0cm, bez włókna. Umieszczone są w środkowej i górnej części rośliny. Odmiana odporna na wirusy zwykłej mozaiki fasoli, antraknozę, bakteriozę obwódkową. Odmiana polecana do tradycyjnych upraw w polu i przyspieszonych (pod osłony), stanowi atrakcyjny produkt na zaopatrzenie świeżego rynku. FASOLA LUIZA otrzymała Złoty Medal Grupy MTP targów GARDENIA 2021.
.
- Fasola szparagowa karłowa HELENA
Odmiana wczesna, okres wegetacji 73 dni. Rośliny o wzniesionym pokroju. Strąki barwy zielonej z połyskiem, osadzone w górnej i środkowej część rośliny. Strąki, proste, mięsiste długości 14–15 cm i szer. 0,9 cm. Strąki bezwłókniste, dobrze odrywające się o nieprzerastających nasionach. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa.
.
- Papryka BOGNA
Odmiana o roślinach niskich, o zwartym pokroju. Tworzy owoce typu block, o kształcie krótkiego szerokiego graniastosłupa do sercowatego stożka, w większości czterokomorowe. Masa owoców 180-230 g; ścianka gruba (7-9 mm); miąższ soczysty; powierzchnia gładka i błyszcząca. Barwa owoców bardzo atrakcyjna od jasnozielonej w początkowej fazie dojrzałości zbiorczej, poprzez pomarańczową, do jasnoczerwonej w fazie dojrzałości fizjologicznej. Doskonałe do sprzedaży w każdej fazie rozwoju wyrośniętych owoców. Odmiana polecana do zagęszczonej uprawy w nieogrzewanych tunelach foliowych. Charakteryzuje się skoncentrowanym w czasie dorastaniem i wybarwianiem owoców; dobrze się przechowuje. Doskonała do spożycia na świeżo i na przetwory- również do mieszanek owoców papryki o różnych kolorach.
.
- Ogórek REMIZ F1
Średnio wczesna odmiana ogórka gruntowego. Owoce smukłe, jasnozielone, o małej ilości grubych brodawek. Owoce bez tendencji do zniekształceń, o stosunku długości do szerokości wynoszącym 3,0:1 Odmiana odporna na parcha dyniowatych i tolerancyjna na mączniaka rzekomego. Owoce doskonałe do konserwowania i kiszenia.
.
- Ogórek ARKO F1
Wczesna odmiana ogórka gruntowego. Owoce smukłe, ciemnozielone, o dużej ilości średnio dużych brodawek. Owoce bardzo kształtne, proporcja dł. do szer. 3,2:1, nie wykazują tendencji do zniekształceń. Odporna na parcha dyniowatych i tolerancyjna na mączniaka rzekomego. Bardzo plenna, o wysokim udziale plonu handlowego, przeznaczona do kiszenia i konserwowania.
.
- Ogórek PIKO F1
Odmiana partenokarpna, genetycznie wolna od goryczy, prze-znaczona głównie do upraw pod osłonami. Owoce wałeczkowate, o gładkiej, cienkiej, błyszczącej skórce oraz delikatnym, jędrnym i smacznym miąższu. Owoce długości ok. 7-8 cm idealnie nadają się na świeże przekąski warzywne. Odmiana o wysokim udziale plonu handlowego.
.
- Kapusta pekińska ELZA F1
Odmiana średnio wczesna, o okresie wegetacji około 65 dni. Tworzy zwarte, cylindryczne główki o masie około 1 kg. Liście ciemno zielone, dokładnie okrywające główkę. Rośliny charakteryzują się wysoką zdrowotnością podczas uprawy. Polecana do uprawy letniej i jesiennej.
.
- Kapusta pekińska POLSTAR F1
Odmiana średnio późna, o okresie wegetacji około 70 dni. Tworzy zwarte, cylindryczne główki o średniej masie 1,1 kg i żywym zielonym kolorze. Rośliny charakteryzują się wysoką zdrowotnością. Polecana do uprawy wiosną i jesienią