Dział Hodowli Zakładu Polan posiada pracownie roślin :
- astrowatych (sałata)
- cebulowych (cebula, czosnek)
- dyniowatych (ogórek, dynia)
- kapustowatych (rzodkiewka, rzodkiew, kapusta, kalarepa)
- korzeniowych (burak, marchew, pietruszka)
- selerowatych
- strączkowych (fasola, bób)
Główne atuty tworzonych odmian to:
- wysoka zdrowotność,
- plenność oraz
- wyjątkowe cechy organoleptyczne preferowane przez odbiorców.
Prócz hodowli tradycyjnej Zakład Polan wykorzystuje najnowsze techniki wspomagające hodowlę – takie jak np. in vitro oraz badania molekularne przeprowadzane w pracowni biotechnologicznej. Podporą prac hodowlanych stało się również laboratorium chemiczne w którym prowadzi się badania nad odpornością wielu odmian warzyw takich jak: ogórek czy fasola, badania pod kątem przydatności dla przetwórstwa. Poza tym wykonuje się tam analizy chemiczne, prace nad nowymi metodami uszlachetniania nasion roślin warzywnych, zabiegami, które podnoszą zdolności kiełkowania i przyspieszanie wschodów roślin (hydrokondycjonowanie).